fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossiles fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossiles
Fossielen Tijdschaal Vondsten Vindplaatsen Uitrusting Links Contact Home


Wat voor een gereedschap/uitrusting heb je nodig?

estwing, hamers fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossilesAls eerste vereiste zijn de hamers en beitels. In principe kun je met een geologenhamer een heel eind vooruit. Je hebt ze zoals hiernaast staan afgebeeld met vlakke zijde enerzijds om te kappen of beitelen, en spitse of beitelpunt om direct stukken los te slaan. Handig bij de geologenhamer is een los schepelement wat over de punt van de geologenhamer geschoven kan worden. Je hebt dan een handige schep om in los gesteente of mergel te scheppen.

Naast de geologenhamer is het nuttig om een wat zwaardere hamer te hebben voor het hameren met beitel of kappen van steen. Wanneer meer slagkracht gewenst is komt de handmoker van pas.
Naast hamers zijn diverse beitels een belangrijk gereedschap. Je gebruikt deze voor het splijten van stenen en afkappen van stukken steen. Hiervan heb je diverse soorten en maten in diverse kwaliteiten. Tevens zijn er beitels met beschermkap, zodat je je handen niet raak met het slaan. Indien de beitels bot worden kun je deze weer slijpen.
Beitels, fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossiles
Omdat je veel gereedschap meesleept en ook direct ter hande moeten hebben wanneer je het nodig hebt, is het raadzaam 2 of 3 Riemhamerhouders om je middel te hebben voor de diverse hamers. Ook beitels moet je zo ter beschikking hebben. Omdat je in een steengroeve nogal wat loopt moet je niet net een gereedschap nodig hebben dat 100 meter verder in je emmer ligt. Dus rust je zelf goed uit om alles bij de hand te hebben.


Draag stevige schoenen en voor de veiligheid altijd een helm in steengroeves, en zet een beschermbril op indien je harde steensoorten splijt of slaat. TIP: neem in een fotokokertje met wat water mee en een spiegeltje met een paar wattips. Mocht er toch iets in je oog schieten dan is het wel prettig dit direct te kunnen verwijderen. Pleisters en verband zijn ook geen overbodige luxe.

Ook handig is een riemzak waarin je allerlei kwastjes en borsteltjes en fijn gerei kunt bewaren om direct bij een vondst te gebruiken.

Bij Mergelsteen is een zaag aan te bevelen om een fossiel er goed uit te krijgen. Belemnieten bijvoorbeeld kun je later met een schilmesje heel gemakkelijk op formaat brengen in een stuk mergel.
Neem ook een goede rugzak mee met verpakkingsmateriaal voor de fossielen, zodat je het kunt vervoeren.

Om de vondsten vast te leggen is het raadzaam pen en papier mee te nemen. Een fototoestel is ook onmisbaar op een mooie dag met een hoop vondsten. En last but not least: Flinke kan koffie, broodjes en koeken. Een fles drinkwater is ook nuttig, om dingen te spoelen, handen te wassen of te drinken
Schepje voor op de geologenhamer
Riemhamerhouder
Beschermbril
fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossiles
Helm
Beitels, priem en kwast
fossiel, fossielen, fossiel, fossils, fossilien, fossiles
Diverse prepareergereedschappen


uitrusting Naar boven