Fossielen Tijdschaal Vondsten Vindplaatsen Uitrusting Links Contact Home

  Zoektochten

12 APRIL 2003
Deelnemers: Frank, Arjan en Geoffrey
Bestemming: Aantal Steengroeves Belgische Ardennen, gelegen aan Amblève en Ourthe.

De dag begon met redelijk mooi zonnig weer, en we startte onze groevetocht bij Remouchamps. Rode steen, ijzerhoudend en dus geen fossielen te vinden. Daarna verder langs de rivier de Amblève richting Aywaille. Daar kwamen we een grote groeve tegen waarbij we hoopgevend ons materieel pakte en onze weg naar de groeve baande.

Klik op afbeeldingen voor vergroting
Eerste vondst! Geoffrey krijgt de smaak te pakken! Effe klimmen, want waar kunnen we eigenlijk de groeve in?

Zoeken, zoeken en nog eens zoeken. En weer terug de groeve uit.

Even op de foto dan maar weer, omdat we praktisch niets gevonden hadden. Ook een plek verder onderweg gaf geen resultaat.

Frank en Arjan zagen het somber in na reeds 4 groeves bezocht te hebben zonder resultaat. Dit omdat we Geoffrey als introducé hadden meegenomen, en we niet vroegtijdig terug wilde naar huis. Gelukkig bleef Geoffrey enthousiast en gingen we verder naar de groeve "Belle Roche" richting "Comblain au pont" waar mogelijk meer kansen geboden werden. Naast fraaie uitzichten ook daar weinig vondsten, alleen wat dolomietkristallen en 2 mooie koralen. Bovenop de groeve maar wat fotootjes van ons, en dan nog een groeve verderop bezoeken, met in het achterhoofd "als we nu niets vinden rijden we naar Barvaux." De groeve daarna was evenmin fossielrijk maar was wel indrukwekkend om zijn steenwinning. Grote platen steen werden er van de wanden afgezaagd. Daarna in de auto en naar Barvaux.

Dat moet naar een groeve leiden Groeve bij Comblain au pont, fraaie uitzichten.

"Wat gaan we doen Geoffrey? toch niet springen!!!" Nog een elftalfoto

Opzichter Geoffrey geeft uitleg aan bezoeker! Na een snelle tocht aangekomen in Barvaux. Hier gaat het beginnen dan.

Eindelijk succes!!! Geoffrey toont resultaat

En maar afvragen de volgende dag waarom we zo'n pijn in de rug hadden. Ook Arjan krijgt thuis weer veel schoon te maken!

Aangekomen in Barvaux, direct naar het talut aan het spoor gegaan. Na enige tijd gespit te hebben waren de vondsten ook niet groot. Onze aandacht werd even verstoord door een paar fraaie blonde meiden op een mountainbike. (Leken erg veel op de modellen van de Intersport Adventure folder). Zij stopte omdat ze 3 mijnwerkers op de hoop zagen graven. Een van hen vroeg toen; "wat zijn jullie aan het zoeken, Goud??" Even was het stil en vergaten we wat we aan het doen waren. Na weer tot onzelf gekomen te zijn van de plotselinge verschijning antwoorde we: "We zijn spiriferen aan het zoeken!!" antwoord van de dames: "O leuk, en dan??" "Uhhh!! wat dacht je van eens effe goed uhh......" . De rest werd gedacht. Na moeizaam afscheid genomen te hebben zijn we verder langs de spoorlijn gaan zoeken naar plekken waar meer te vinden was. En ja hoor, even verder een groot gerooid bos met een deels in voorbereiding zijnde weg, en langs de kanten bezaaid met spiriferen, werkelijk voor het oprapen. Zelfs Geoffrey was zo ijverig bezig dat hij vergat aan te geven dat we tijdig terug moesten, want hij had een verjaardag s' avonds. Nog even langs Durbuy, omdat Geoffrey ook emaille borden verzamelde. En toen met een noodgang naar huis. Op een gegeven moment moest Arjan toch even zijn auto uitproberen op een goed recht stuk snelweg. 220 km/uur, harder ging hij niet maar het schoot wel op. Nog een MacDonalds bezocht met onze mijnwerkerskleren. Geoffrey's bestelling "Dubbel Bigmac menu". Daar had hij het nog maar knap lastig mee. Maar al met al na een moeizame start van de dag qua vondsten, werd de dag goed afgesloten.


Een greep uit de vondsten die dag

Koraal gevonden bij Groeve "Belle Roche" Fossiel kelk (12 cm doorsnee) in de heuvels van Barvaux

En emmers vol spiriferen!! Mooi geologisch stukje steen in DurbuyWat zijn fossielen? | Soorten fossielen | Zoeken naar fossielen
| Determinatie en Prepareren | Verhalen en belevenissen
Zoektochten

Wat zijn fossielen?
Soorten fossielen
Zoeken naar fossielen
Determinatie en Prepareren
Verhalen en belevenissen
Zoektochten


• FOTO'S ANDERE ZOEKTOCHTEN
• FOTO'S 12 APRIL 2003 >>
• FOTO'S 18 MEI 2003
• FOTO'S 13 JULI 2003
• FOTO'S 13 SEPTEMBER 2003
• FOTO'S 03 OKTOBER 2004
• FOTO'S 17 APRIL 2005
• FOTO'S 16 APRIL 2006
Fossielen Naar boven