Fossielen Tijdschaal Vondsten Vindplaatsen Uitrusting Links Contact Home


Hoe maak ik mijn vondst tot een mooi stuk steen?

Thuis aangekomen komt het moment van schoonmaken en prepareren. Wanneer de fossiel nog in het gesteente zit met teveel steen eromheen, dan is het de moeite om overtollige stukken steen af te kappen d.m.v. hamer en beitel. Wel loop je het risico dat de steen op een ongewenste plaats breekt en dan wordt het lijmen. Probeer een bepaalde verhouding te krijgen tussen fossiel en omliggend steen. Het kappen kun je het beste op een rubber deurmat doen, dan worden de klappen enigszins opgevangen.

Ook is het de kunst om een fossiel te laten spreken vanuit het steen, d.m.v. het verwijderen van steen of gruis dicht rondom de fossiel, zodat de fossiel letterlijk op de steen vrij komt. Het beste gereedschap (afhankelijk van de hardheid van het steen) zijn dunne beitels of harde schroevendraaiers of puntpijltjes. Ga voorzichtig te werk, want voor je het weet steek je in je duim of beschadigd de fossiel. Ook een heel fijn zilversmithamertje kan uitkomst bieden, waarmee steen weg te tikken valt.

Wanneer het ruwe hamer- en beitelsteekwerk is verricht moet de fossiel zelf nog geprepareerd worden. Afhankelijk van het steensoort kun je groffe of fijne middelen toepassen. D.m.v. harde of zachte borstels, of messing borstel, kan het losse gruis verwijderd worden. Vervolgens kan met een mesje, tandartshaak of puntvuiltjes de fossiel zelf bewerkt worden om uit de structuurgroeven (bijv. bij ammonieten) het steen/gruis te verwijderen. Eventeel kan daarna (ook weer afhankelijk van het soort fossiel) de fossiel gepolijst worden met een boor en staalborstel. Hierdoor verschijnt er meer glans. Eventuele beschadigingen waarbij sterke kleurverschillen ontstaan kun je met kleurstof lichtjes egaal maken tot de zelfde kleur als de steen zelf. Als laatste wordt de fossiel behandeld met haarlak of een blanke lak. Let op dat het niet te glanzend wordt. Mede door deze laatste behandeling krijgt de fossiel echt kleur, glans en diepte. Ook wanneer de fossiel teveel door het omliggende steen op de achtergrond blijft kan het aardig zijn alleen de fossiel zelf te lakken en de achtergrond onbehandeld te laten

Fossielen uit zout water.

Deze fossielen moet je herhalend in schoon water leggen. Dit een paar weken volhouden, en het zout is eruit. Als je dit niet doet komen er op den duur scheuren in je fossielen en kunnen ze uit elkaar vallen. Dit geld bijvoorbeeld voor de haaientanden uit Cadzand.

Fossielen die pyriet/zwavel bevatten.

Sommige fossielen bevatten pyriet. Dit kan reageren met lucht, en na verloop van tijd houdt je alleen een hoopje gruis over. Het is dus zaak om deze fossielen luchtdicht af te sluiten. Dit kan het gemakkelijkst door de fossielen in gesmolten parafine (kaarsvet) te leggen. Je haalt ze er na 10 minuten weer uit, en je laat ze afkoelen. Dit geldt onder andere voor sommige fossielen uit de Boulonnais (noord Frankrijk) en bijvoorbeeld fossiel hout uit Antwerpen.
Alle andere fossielen hebben meestal geen extra conservering nodig.

Hoe weet ik nu wat voor een fossiel ik gevonden heb en hoe oud het is?

Na behandeling van het fossiel komt het determineren. Determineren is het uitzoeken wat voor fossiel het precies is en welke naam deze heeft en hoe oud het is. Hiervoor kun je natuurlijk diverse fossielenboeken raadplegen. Om de exacte wetenschappelijke naam te achterhalen is het vaak nodig om specialistische wetenschappelijke literatuur te raadplegen. Ook kan het nuttig zijn om lid te zijn van een geologische vereniging. Dan kun je altijd andere mensen vragen als je er zelf niet uitkomt.


Bij een grotere verzameling is het verstandig om de fossielen te nummeren en de vindplaats, soort, datum etc. bij te houden in een database. Bij een kleine verzameling kun je natuurlijk ook een briefje met deze informatie bij de fossielen leggen.


Wat zijn fossielen? | Soorten fossielen | Zoeken naar fossielen
| Determinatie en Prepareren | Verhalen en belevenissen
Zoektochten

Wat zijn fossielen?
Soorten fossielen
Zoeken naar fossielen
Determinatie en Prepareren
Verhalen en belevenissen
Zoektochten


Fossielen Naar boven